Het is algemeen bekend dat volkorenmeel beter is dan wit tarwebloem. Volkorenmeel bevat namelijk meer voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitamines. Het verzoek van onze fans om een volkoren groentetortilla was daarom geheel terecht en zo ontstond de eerste échte volkoren bloemkooltortilla!

Door de combinatie van groenten en volkorenmeel bevat de bloemkooltortilla 15% minder calorieën en is de tortilla met 8 gram vezels per 100 gram een vezelrijk product. Maar wat zijn vezels eigenlijk en waar zitten veel vezels in? En wist je dat vezels in twee varianten komen met elk hun eigen voordelen? We hebben het over de combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels. Dit is wat onze volkoren bloemkooltortilla zo uniek maakt dus laten we dit onderwerp eens onder de loep nemen.

Wat zijn oplosbare vezels?

We beginnen met oplosbare vezels. Deze vezels zijn voornamelijk te vinden in groenten, fruit en peulvruchten. Oplosbare vezels spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde darmflora. Ze lossen op in water en vormen een gelachtige substantie. Deze substantie fungeert als voedingsbron voor de goede bacteriën in je darmflora. Dit draagt bij aan een gezonde spijsvertering en algeheel welzijn. Door regelmatig producten te eten die rijk zijn aan oplosbare vezels geef je je darmen de voeding die ze nodig hebben voor een optimale werking.

wortel

Wat zijn onoplosbare vezels? 

Daarnaast hebben we de onoplosbare vezels. Deze vezels zijn voornamelijk aanwezig in volkoren granen. Onoplosbare vezels zijn belangrijk voor het bevorderen van een vlotte stoelgang en het voorkomen van constipatie. Ze absorberen water in je darmen, wat de ontlasting zachter maakt en de doorgang door het spijsverteringskanaal makkelijker maakt. Door voldoende onoplosbare vezels in je dieet op te nemen in de vorm van volkoren producten, kun je darmproblemen voorkomen en zorgen voor een gezonde spijsvertering. 

Variatie in vezels is belangrijk! 

Kortom, variatie is belangrijk. Door verschillende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels, kun je je darmgezondheid ondersteunen wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algehele welzijn. En onze volkoren bloemkooltortilla met een mix van volkorenmeel en groenten, biedt een makkelijke en smakelijke manier om beide soorten vezels binnen te krijgen. Een win-win situatie dus. Meer weten over onze groentetortilla’s en de gezondheidsvoordelen? Lees dan onze blog hierover.

“Variatie is belangrijk. Door verschillende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels, kun je je darmgezondheid ondersteunen wat bijdraagt aan je algehele welzijn.”

Hoeveel gram vezels per dag?

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal 30 gram vezels per dag te eten. Ter illustratie: een appel bevat zo’n 4 gram vezels per stuk en een volkoren boterham ongeveer 3 gram vezels per sneetje. Door een gevarieerd dieet te volgen met onder andere groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten, kun je gemakkelijk aan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voldoen. Op zoek naar inspiratie? Check onze tips om een hapje meer vezels toe te voegen aan je dieet 

Real food. Real story. No Fairytales