Maak kennis met de Nutri-Score, een kleurrijk label dat van A t/m E de voedingswaarde van producten in één oogopslag duidelijk maakt. Hoewel dit voedselkeuzelogo al een tijdje in de supermarkt te vinden was, maakt het vanaf januari 2024 zijn officiële debuut in Nederland. Met de Nutri-Score wordt het vergelijken van producten binnen dezelfde categorie eenvoudiger waardoor het maken van gezondere keuzes gemakkelijker wordt.

Met de groeiende zorgen rondom overgewicht en ongezonde eetgewoonten is dit een noodzakelijke ontwikkeling. Want ook in Nederland heeft de helft van de bevolking overgewicht. De veelbelovende Nutri-Score zou hierbij een handje moeten helpen. Het is geen heilige graal voor diëten, maar eerder een handig gereedschap om ons te helpen bewustere keuzes te maken in de supermarkt. Hoe Nutri-Score nou werkt, leggen we je graag uit in deze blog!

Wat is Nutri-Score No Fairytales

Hoe werkt Nutri-Score?

Het algoritme van de Nutri-Score is gebaseerd op voedingswaarden en samenstelling van het product. Het is een optelsom van plus- en minpunten. Het product krijg pluspunten voor de hoeveelheid vezels, eiwitten, groenten, fruit, noten en peulvruchten. Minpunten worden uitgedeeld voor calorieën, verzadigd vet, suiker en zout. Deze berekening is per categorie gespecificeerd. De punten die uiteindelijk uit de formule rollen beslissen wat voor letter het product scoort.

Voordelen van de Nutri-Score:

  • Gemakkelijk gezondere keuzes maken: Nutri-Score biedt een snelle en gemakkelijke manier om de voedingswaarde van producten te vergelijken. Dus als je je afvraagt welk brood, ontbijtgranen of yoghurt de gezondere optie is biedt de Nutri-Score de oplossing. Het vertelt je in één oogopslag welk product binnen de categorie de gezondere keuze is.
  • Bevordering van gezondheid: het label heeft als doel consumenten aan te moedigen om gezondere voedselkeuzes te maken. Door de nadruk te leggen op de voedingswaarden van het product worden consumenten niet in verwarring gebracht door claims op de verpakking. In plaats daarvan geeft de Nutri-Score een duidelijk beeld van de gezondere optie. Dit helpt met het maken van bewustere keuzes en stimuleert het verminderen van de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen. Deze verandering kan uiteindelijk leiden tot een verbetering van het voedingspatroon en de gezondheid.
  • Stimulans voor voedingsbedrijven: door de Nutri-Score worden voedingsmiddelenbedrijven gestimuleerd om de producten gezonder te maken. Het kan namelijk als een concurrentievoordeel werken als je Nutri-Score A op de verpakking mag claimen terwijl de concurrent Nutri-Score C scoort. Dit leidt tot een positieve verschuiving in voedselsamenstelling. Voedingsmiddelenbedrijven zullen producten ontwikkelen met minder calorieën, suiker, verzadigd vet en zout en meer vezels, eiwitten, groenten, fruiten, noten en peulvruchten.

Nadelen van de Nutri-Score:

  • Sluit niet aan op de voedingsrichtlijnen Schijf van Vijf: de Nutri-Score is geen vervanging van de Schijf van Vijf. Producten die een Nutri-Score label op de verpakking hebben vallen niet altijd in de Schijf van Vijf. Dat is ook niet het doel van het logo. Nutri-Score helpt bij het maken van gezondere keuzes binnen een productcategorie. Dus als jij een keer in plaats van een appel zin hebt in een mueslireep dan helpt Nutri-Score jou om tussen het enorme aanbod aan mueslirepen de gezondere optie te vinden.
  • Onvoldoende focus op portiegrootte: Nutri-Score houdt geen rekening met de portie grootte maar wordt berekend op basis van 100 gram product. Een product met een gunstige score kan minder gezond zijn wanneer het in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Neem bijvoorbeeld een diepvries pizza. Een hele pizza zal altijd meer dan 100 gram bedragen waardoor je meer kcal, vet en zout binnenkrijgt. Daarentegen scoort olijfolie een C op basis van 100 gram maar wordt het vaak maar minimaal toegevoegd aan gerechten waardoor het juist een gezonde toevoeging aan je dieet is.
  • Bereidingswijze niet meegenomen: Nutri-Score houdt geen rekening met de voedingswaarden na bereiding, deze wordt namelijk berekent op basis van product in de status zoals het verkocht wordt. Hierdoor scoort friet bijvoorbeeld een Nutri-Score A of B, maar na frituren mogelijk D of E.
  • Niet verplicht: een aanzienlijk nadeel van Nutri-Score is dat het gebruik ervan niet verplicht is. Dit betekent dat niet alle voedingsmiddelenbedrijven ervoor kiezen om dit label op hun producten te plaatsen wat consumenten kan verwarren bij het vergelijken van producten in de supermarkt.

“Kortom, Nutri-Score is een hulpmiddel voor het maken van gezondere keuzes binnen één productcategorie. Het is geen voedingsrichtlijn zoals de schijf van vijf.”

Wat wij vinden van Nutri-Score

Bij No Fairytales geloven we in het belang van kleine stapjes binnen de comfortzone om eetgewoonten te veranderen. Ondanks dat het label niet perfect is zien we Nutri-Score als een waardevol hulpmiddel. Het maakt het voor consumenten namelijk gemakkelijker om binnen een productcategorie de gezondere keuze te maken, en daarom moedigen we het gebruik ervan aan.

Daarnaast helpt het niet alleen de consument maar ook ons als producent. Het stimuleert ons om kritisch te kijken naar onze producten. Onze groentetortilla’s waren eerder relatief hoog in zout. Dankzij Nutri-Score hebben we het zoutgehalte flink verlaagd om tot een A-score te komen. We blijven ons inzetten voor verdere verbeteringen en zien Nutri-Score als een positieve stap naar een gezondere toekomst.

Real food. Real story. No Fairytales.

Wat is Nutri-Score A - No Fairytales groentewraps