Recentelijk kreeg de groentetortilla heel wat kritiek te verduren. Vooral over de twijfel of het wel echt waardevol is, die extra groenten. Als pioniers van de allereerste groentetortilla leggen we je graag uit hoe het nu precies zit.

Een stapje gezonder

Want waarom nou groenten in onze tortilla’s? Simpelweg omdat we gezond eten gemakkelijk en lekker willen maken. Door het toevoegen van groenten verbeteren we de algehele samenstelling van de tortilla. Zo is de groente ten opzichte van een gewone witte tortilla 20% lager in calorieën en minimaal 30% hoger in vezels. Benieuwd naar de precieze verschillen? Bekijk dan onderstaande food swap.

Hoe veel procent groente bevat een groentewrap

En een mooie bijkomstigheid: kies je voor onze groentewrap, dan eet je 18 gram meer groenten. Met één tortilla helpen we je geleidelijk richting de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Dat is dus een winst van 10% per tortilla. En dat zonder dat je het door hebt!

Échte groenten, geen poeder

Daarnaast wordt er vaak gezegd dat de groenten in groentetortilla’s berekend wordt op basis van hele groenten voordat ze bewerkt worden. Of dat er in plaats van echte groente, groentepoeders of -sap gebruikt wordt. Dat kan misschien voor andere groentewraps zo zijn, maar in onze tortilla vind je wel échte groenten. Onze groenten worden vermalen voordat ze verder verwerkt worden. De hoeveelheid die daarvan overblijft is de uiteindelijke hoeveelheid in het product. Dat is 45%, oftewel 18 gram groenten per tortilla.

“Door het toevoegen van échte groenten aan onze tortilla’s eet je minder calorieën en meer vezels. Win-win dus.”

Daarbij blijft het belangrijk om groenten in verschillende kleuren, smaken, vormen, en op verschillende manieren bereidt, te eten. Door het koken van voedsel krijg je soms zelfs meer vitamines binnen. Wortelen bevatten bijvoorbeeld caroteen waar je darmen vitamine A uit kunnen maken. Caroteen zit opgeslagen in de cellen van de wortel. Deze cellen hebben harde wanden die maar gedeeltelijk met je tanden fijn kan malen. Als je wortelen kookt, worden de celwanden zacht en dan neemt het lichaam uiteindelijk meer vitamine A op.

Groente met volkorenmeel: de perfecte combinatie

En mocht je nóg een stapje gezonder willen dan hebben we voor de volkoren liefhebber onze volkoren bloemkooltortilla. Dit verzoek werd door onze fans het vaakst aangevraagd. En terecht. Want volkorenmeel is ook een stapje gezonder dan witte bloem. Het bevat namelijk meer vezels. Deze vezels zijn niet alleen goed om je darmen te stimuleren, ze zorgen er ook voor dat je minder snel honger krijgt. Door de combinatie van groenten en volkorenmeel bevat de bloemkooltortilla 15% minder calorieën en net zoveel vezels als een gewone volkoren tortilla. Benieuwd naar welke verschillende soorten vezels er allemaal zijn? Lees dan onze blog.

In onderstaande food swap kun je de verschillen tussen zien tussen een gewone volkoren tortilla en onze volkoren bloemkool tortilla.

Tot slot

Het is goed om kritisch te blijven en we begrijpen dat iets nieuws zoals groenten in tortilla’s vragen oproept. Daarnaast is het aanbod het afgelopen jaar zo enorm gegroeid, dat het lastig is om het kaf van het koren te scheiden. En niet alle groentetortilla’s zijn gelijk. Door het delen van ons verhaal hopen we dat we je twijfels over onze groentetortilla’s hebben weggenomen.

Daarbij zijn onze groentetortilla’s meer dan een product. Het is een uitdraging van onze missie: gezonder eten gemakkelijk en lekker maken, stap voor stap. En gezien de groeiende zorgen rondom overgewicht en ongezonde eetgewoonten is dat nodig. Werken aan een gezonder eetpatroon zonder concessies op smaak, daar geloven wij in.

Real food. Real story. No Fairytales.